Czy dieta ma wpływ na płodność?

Nieprawidłowy stan odżywienia, czyli nadmiar lub niedobór masy ciała może mieć negatywny wpływ na płodność kobiet i mężczyzn. Nadmiar tkanki tłuszczowej, a zwłaszcza tej zlokalizowanej w okolicy brzucha (tzw. tkanka tłuszczowa wisceralna) może przyczynić się do rozwoju takich chorób jak hiperinsulinemia czy insulinooporność. Tkanka tłuszczowa to nie tylko rezerwuar energii w naszym organizmie. Wpływa na wydzielanie i działanie hormonów.

  • Otyłość prowadzi do obniżenia jakości nasienia u mężczyzn. U kobiet nadmierna masa ciała może negatywnie wpływać na zaburzenie owulacji, zmniejszyć wydzielanie hormonów – LH (hormon luteinizujący), FSH (hormon folikulotropowy) oraz estradiolu, a także zaburzać wydzielanie progesteronu.
  • Normalizacja cyklu miesiączkowego u kobiety może nastąpić przy redukcji masy ciała już o 5% w stosunku do wartości wyjściowej! 
  • Problemy z płodnością mogą wynikać również ze zbyt niskiej masy ciała i jest to związane ze zmianami hormonalnymi i metabolicznymi. Zmiany te mogą skutkować zaburzonym rozwojem zarodka. Niedowaga wiążę się z niedoborami składników odżywczych w organizmie, co niekorzystnie wpływa na układ rozrodczy. U kobiet ze zbyt niską masą ciała może dojść do zaniku miesiączki.

    Co powinniśmy jeść, aby wspomóc płodność?

    • Aby dieta sprzyjała płodności, powinna obfitować w tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Jednocześnie należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych. Nie można też zapomnieć o spożywaniu kwasów tłuszczowych omega-3. U mężczyzn, których dieta obfituje w produkty bogate w kwasy omega-3 obserwowano wzrost jakości nasienia. Włącz więc do diety tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź), ale równie orzechy (włoskie, laskowe, migdały), czy też zdrowe oleje (lniany, z wiesiołka).
    • Powinniśmy wyeliminować z diety węglowodany proste, produkty wysoko przetworzone takie jak białe pieczywo i inne pszenne produkty, słodycze. Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym, bogate w błonnik!
    • Włącz do diety nasiona roślin strączkowych- soczewicę, ciecierzycę, fasolę, jako źródło białka roślinnego. Według badań spożywanie głównie kurczaka i indyka (źródło białka zwierzęcego) może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka braku owulacji.  
    • Z codziennej praktyki gabinetowej widzimy też, że warto na pewien czas wyeliminować spożycie nabiału (sery, jogurty, mleko).
    • Witaminy: B12, B6, A, C, E, D oraz kwas foliowy odgrywają szczególną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Zbyt mała podaż witaminy B12 może skutkować zahamowaniem owulacji, natomiast u mężczyzn prowadzi do obniżenia jakości nasienia. Kwas foliowy to substancja dobrze znana każdej kobiecie planującej ciąże. Główną funkcją kwasu foliowego jest ochrona cewy nerwowej zarodka przed wadami wrodzonymi. Witaminy A, C, E zalicza się do grona antyoksydantów, czyli substancji chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
    • Nie wolno też zapomnieć o składnikach mineralnych takich jak żelazo, magnez, cynk, selen oraz jod, które również wpływają na funkcjonowanie układu rozrodczego.

    Stres oksydacyjny może powodować uszkodzenie plemników, co wpływa negatywnie na płodność męską. Dieta uboga w warzywa i owoce, bogata w kwasy omega 6 i kwasy tłuszczowe trans, nadużywanie alkoholu i palenie tytoniu jest czynnikiem pozbawiającym organizm antyoksydantów.

    W jakich produktach znajdziemy antyoksydanty?

    • Witamina C (kiwi, mango, pietruszka, truskawki, jagody, brokuły, pomarańcze).
    • Cynk (jaja, ryby, szparagi, ziemniaki).
    • Beta-karoten (marchew, pomidor, wiśnie, brzoskwinia, szpinak).
    • Witamina E (migdały, nasiona dyni, awokado, sezam, rośliny strączkowe).

    Szereg badań potwierdza, że wzbogacenie diety o takie składniki u niepalących mężczyzn zwiększa liczbę plemników oraz poprawia ich ruchliwość. Dodatkowo badania wskazują na pozytywną rolę suplementacji L-karnityną, likopenem, selenem, koenzymem Q10 na polepszenie parametrów nasienia.

    mgr Justyna Lewicka

    DIETETYK KLINICZNY MED-DIETA

    Źródło:

    1. Bojanowska M, Kostecka M, Dieta i styl życia jako czynniki wpływające na płodność: „Kosmos” 2018, Tom 67 Nr 2, s, 425-439
    2. Alesi S, Villani A, Mantzioris E, Takele WW, Cowan S, Moran LJ, Mousa A. Anti-Inflammatory Diets in Fertility: An Evidence Review. Nutrients. 2022 Sep 21;14(19):3914

    MASZ PYTANIA?

    Jak możemy ci pomóc?

    SIEDZIBA

    ul. Eugeniusza Romera 4b
    02-784 Warszawa-Ursynów

     

    E-MAIL

    kontakt@wtrosceoplodnosc.pl

     

    TELEFON

    882 795 099

     

    RODO

    © Fundacja "W trosce o płodność" | KRS:0001002112 | Polityka prywatności  | Projekt i wykonanie Solutions Media